BARA BRA MAT

När alla frestar med vackra semlor (jag blir inte alls sugen?) tänkte jag kontra med lite nyttigt.

Härom dagen tog jag mig en tur till ”bara bra mat” i Majorna, ytterligare något jag saknar här i krokarna. En bra eko-butik. Men snart öppnar Ängås Gård, som bara ligger nerför backen. Där kommer jag säkert kunna hitta en del fina grönsaker… Vi har ju ingen gigantisk trädgård, men lite hoppas jag vi kommer att kunna odla ändå. Örter, polkabetor, sallad, tomater och någon kål, svart eller grön. Vi får se?

Det är ett tag kvar tills dess… fast visserligen snart dags att tänka på att så små fröer, som kan bli något gott att skörda! (men brukar finnas gott om små plantor över hos en fin vän 😉 och kanske hos mamma och pappa?  om man vill fuska )

IMG_4096

Hur som helt så tänkte jag skriva om den nyttiga lila sötpotatisen jag hittade hos ”bara bra mat”

IMG_4098

Ser inte så lila ut här men vänta bara tills du skalar den!  Då är den lila vill jag lova…

Vet någon liten som skulle älska denna, för lila är nämligen FAVORIT-färgen. Där ska ALLT ska vara lila.

IMG_4105

Förutom sötpotatis, fick även svamp, nötter och färsk gurkmeja följa med i påsen. Och en hel del annat…

Den färska gurkmejan brukar jag oftast mixa ner i en smoothie, eller så har jag det i en gryta. Fantastisk bra och antiinflammatoriskt, så det vill i alla fall jag proppa i mig nu när i princip alla verkar vara sjuka. Så kan jag åtminstone hoppas på att jag håller mig frisk lite till.

IMG_4116

IMG_4121

Varför är då den lila sötpotatisen så bra? Jo det mörklila eller blå pigmentet antocyanin skyddar hjärnan mot åldrande. Det anses även kunna förebygga många sjukdomar. Särskilt gällande ögonen, hjärnan och som förebyggande mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Det låter ju bra eller hur? Synd bara att den är lite svår att hitta… Så kanske får odla själv helt enkelt!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *