LAGET SVERIGE

Emma 3

När Försäkringskassan hörde av sig och frågade om jag ville delta i deras kampanj ”Laget Sverige” kunde tajmingen inte bli bättre, för det som kampanjen handlar om är detsamma som Camilla och jag grundar vårt föreläsningskoncept i.

Just nu ökar sjukskrivningarna i Sverige, och något måste göras för att fler ska må bättre och kunna arbeta. Laget Sverige är en kommunikationssatsning från Försäkringskassan med syftet att förebygga och förkorta sjukskrivningar runt om på svenska arbetsplatser. Och för att få fler att må bättre och ta hand om varandra. Alltså att få fler att prestera med glädje!

Alla kan drabbas av motgång, sjukdom och skada och vi vill visa att alla kan komma tillbaka, om vi hjälps åt som ett lag: arbetsgivare, sjukvården och privatpersoner tillsammans med Försäkringskassan. Att vara sjuk eller skadad är inte samma sak som att vara ute ur spelet, alla kan bidra till laget efter sin förmåga.

Genom idrotten har vi lärt oss och förstått hur stor betydelse kropp och själ har för varandra. Redan de gamla Grekerna levde med devisen ”sund själ i en sund kropp”. Någonstans på vägen upplever vi att den visdomen har glömts bort? Vi själva kan påverka mycket genom att arbeta med våra tankar och vår inställning. Att dessutom prioritera fysisk hälsa för att orka mer och kunna prestera med glädje, det är något vi tror är en förutsättning för att kunna må bra!

Jag brukar ofta dra paralleller från idrottens tydlighet och jämför den med otydligheten som finns runt om på arbetsplatser. Det är just den otydligheten som är en av de största orsakerna till psykisk ohälsa på arbetsplatser runt om i Sverige. Detta framkommer i flertalet forskningsresultat. Även i filmen Utmaningen som arbetsmiljöverket gjort, lyfts bland annat detta fram. Titta gärna på den om ni inte redan sett den.

Det som är tydligt inom idrotten är bland annat målsättning och förväntningar. Rollen mellan aktiv och ledare/tränare är tydliga. För att jag som elitidrottare ska kunna klara av att prestera på topp, är det en förutsättning att jag vet vad som krävs. När jag ska fokusera och när jag behöver återhämta mig. Jag vet att jag behöver tid till förberedelse för att sedan kunna prestera på topp och jag vet dessutom när jag ska vara som bäst.

Elitidrott är inte sunt och på många olika sätt pressas kroppen långt över gränserna. Men detta är ett fritt val. Jag har själv bestämt att göra det som krävs för att nå mitt mål. På arbetsplatser är det inte så, kraven och förväntningarna är inte alltid frivilliga och inte heller lika självklara och tydliga som inom idrotten! Just detta vill vi försöka förändra genom våra föreläsningar, vi vill dela med oss av våra erfarenheter för att fler ska kunna få chansen att uppleva det härliga i att prestera. Vi vill att prestation ska bli något som är positivt och som ger ny energi! En utav komponenterna enligt oss är alltså: Tydlighet, att alla förstår vad som krävs hur planen ser ut och vad som är målet. Och viktigast att det känns rimligt och inspirerande för alla som ska nå målet!

Läs mer om försäkringskassans kampanj ”Laget Sverige”, en intervju med mig och fler intressanta berättelser från bland annat Isabella Löwengrip, Anders Timell och Therese Lindgren, här.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *