LAGET SVERIGE

Bild till Emma 3

I mitt liv som elitidrottare har jag lärt mig extrem mycket om mig själv. Om min kropp,  mitt psyke och vad jag behöver för att prestera på topp! Jag vet vad som krävs och jag vet att det kräver hårt arbete och disciplin.

Det jag utsätter min kropp för är inte sunt och det sliter, jag har tränat och tävlat på internationell nivå i snart sexton år. Under den tiden har både min kropp och själ fått utstå en hel del stress. Psykisk stress i form av krav från mig själv framförallt, men även från media och personer i min omgivning.

Störst stress har ändå min stackars kropp fått stå ut med, att träna för att nå världseliten innebär att hela tiden ligga på gränsen. Gränsen till vad kroppen klarar, för att kunna utvecklas och i mitt fall nå högre höjder! Målet är att inte kliva över den där osynliga gränsen, men det är i princip omöjligt. Speciellt eftersom den främsta egenskapen, som jag tror att elitidrottare har; viljan att ge allt! Det är grunden i att lyckas men den kan också göra att du pressar dig över gränsen, och väl över gränsen kommer skadorna så lätt.

Även om kroppen har fått ta en del stryk, har det såklart inneburit att jag fått uppleva otroligt häftiga känslor. Känna hur och vad kroppen kan klarar av är underbart, och oftast är det så mycket mer än du tror. Det är häftigt att nå sina mål och följa sin plan! Att känna lyckan över prestationen, du strävat efter att uppnå.

Just nu deltar jag i Försäkringskassans kampanj Laget Sverige som handlar om hur vi alla kan hjälpa till att minska sjukskrivningarna. Idag är det alldeles för många som kliver över sina osynliga gränser, både psykiska och fysiska, och det har lett till att sjukskrivningarna ökar. Jag tror att vi kan minska sjukskrivningarna och hjälpa människor att komma tillbaka fortare om vi lär oss att tänka annorlunda, att prestera med glädje, ta hand om varandra och bli mer tydliga. På   försäkringskassans hemsida kan ni läsa min och andras berättelser.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *